A polio maci története


Miért pont egy teddy, egy maci a Polio, a Rotary gyermekbénulás elleni küzdelem nagykövete ?

Ez a történet a Steiff család története, azon belül is Margarete Steiff-é.
Az 1800-as évek végén a harmadik gyerekként született kislánynál poliomyelitis-t diagnosztizáltak, rövidesen lábai és jobb keze lebénultak. Szülei el voltak keseredve, hogy így gyermekük mindig mások segítségére lesz utalva. Teltek-múltak az évek, Margarete fogyatékossága ellenére kitanulta a varrás minden csínját-bínját. Különleges fiatal nő lett belőle, aki önállósította magát, varrónőket fogadott fel. Kezdetben filc ruhákat készített és háztartási cikkeket adott el. Aztán egy divat újságban látott egy kis kitömött elefántot, leírással. Gombostűpárnának készült és hamarosan kis plüssállatkák is kikerültek a műhelyből a gyerekek nagy örömére.
1902-ben, az elefánt és sok más állatkák eladásának nagy sikere után Richard unokaöccse megtervezte a „Bear 55PB” macikat, a világ első kitömött játék maciját, amelyek mozgatható karjai és lábai voltak. A megfelelő „ruhàt“ keresve Richard megtalálta a duisburgi Florweberei Schulte (Schulte szövőgyár) által gyártott színezhető moher plüsst.
Margarete maga szkeptikus maradt, de Richardnak megengedte, hogy a lipcsei játékvásáron bemutathassa medvéit.
Az áttörés akkor következett be, amikor egy amerikai kereskedő felfedezte a medvéket, és 3000 darabot rendelt belőlük. A medvék 1906-tól Példátlan eladási sikert arattak az Egyesült Államokban Teddy Bear néven – amelyet Theodore „Teddy” Roosevelt amerikai elnökről neveztek el.” https://cunninghamjeff.medium.com/how-a-girl-with-polio-created-a-global-teddy-bear-empire-92c33c2ab9c1

Nos így lett a teddyből polio nagykövet. A lenti cikkben Polio-maci viszi el Lothart, Lothar Weber-t, alias Polio Lo , a testvérklubunk , RC Berlin-Gendarmenmarkt tagját és a mi klubunk Tiszteletbeli tagját Párizsba és mesél az ottani élményeiről. Ezidőben a Rotary Club Paris Quai d’Orsay a 23.Chartert, alapítását ünnepelte. Polio – maci és Polio Lo, End Polio Now csokit vittek ajándékba.
A látogatáskor kihasználták az alkalmat John Hewko-val is találkozni, hogy Polio Lo csevegjen a Rotary International főtitkárával. Úgy gondolta, hogy a csokoládé és én, a Steiff medve a hosszú történettel nagyszerűek vagyunk. „Most már Johnnal pertuban vagyok, és a Rotary International pontosan tudja ki vagyok, miről szól az End Polio Now csokoládé, és hogy néz ki a Rotary District 1940 kitűzönk. Csodálatos esemény volt, sok kedves baráttal és más díszvendégekkel, köztük Michel Buisset Rotary District 1660 kormányzójával.

Általánosságban elmondható, hogy nagyszerű érzés volt, hogy karról karra adtak át és beszélni a Polio Plus-ról.

Biztosan hamarosan újra megteszünk egy ilyen kirándulást. Aztán valószínűleg már ott van a Polio Plus csokoládéja a Felicitas Chocolatier online boltjában és az End Polio Now testvéreim a Steiffnél, az End Polio Now cipők és a Polio Plus Society tagsága.

Hamarosan további információkkal szolgálunk arról, hogy a Rotary család világszerte fel akarja végre számolni a gyermekbénulást.”

Bientôt, Poliobär, és a legjobb Polio Lo üdvözlet!